Жденіївська селищна рада
Мукачівський район Закарпатська область

Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує:- Обережно: Чума дрібних жуйних

Дата: 02.08.2024 10:58
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

https://rada.info/upload/users_files/04349366/dc9c6c106635a9fc7dbad2cbe70425a8.docx

Обережно Чума дрібних жуйних

Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує, про нестабільну епізоотичну ситуація щодо чуми дрібних жуйних в наших сусідів, Румунів. Що таке чума дрібних жуйних та які ризики несе дане захворювання розповімо нижче, отже:

Чума дрібних жуйних – контагіозна вірусна хвороба овець та кіз з гострим, підгострим перебігом, яка характеризується гарячкою, виразковими ураженнями слизової оболонки ротової порожнини, геморагічним гастроентеритом, ураженням лімфоїдної системи і розвитком пневмонії.

Значних економічних збитків воно завдає вівчарству та козівництву, адже захворюваність у первинних вогнищах може досягати високого рівня летальності - 100%. На чуму дрібних жуйних хворіють, лише домашні та дикі вівці і кози. Для людей чума дрібних жуйних – не становить небезпеку.

Дане захворювання спричинює вірус, який нестійкий у зовнішньому середовищі й  чутливий до впливу низьких концентрацій загальновживаних дезінфекційних речовин. Джерелом вірусу є хворі тварини і вірусоносії. Збудник активно виділяється з організму уражених тварин ще в інкубаційному періоді, з усіма екскретами й секретами і передається аерогенним, контактним та аліментарним шляхами.

Інкубаційний період захворювання триває від 2 до 15 діб і в середньому становить 4–6 доби, із наступним розвитком 3–4 - денної гарячки, за якої температура тіла тварини підвищується до 41оС. Потім з’являються ерозії на слизових оболонках. Загибель відбувається здебільшого після бронхо-легеневих ускладнень.

Діагноз на чуму дрібних жуйних ставлять на підставі епізоотологічних і клінічних даних, патолoго-анатомічних змін і результатів лабораторних досліджень.

За рекомендаціями МЕБ у разі виникнення чуми дрібних жуйних у нових вогнищах рекомендується проведення стемпінг-аут (поголівний забій усього сприйнятливого поголів’я у вогнищі), а на стаціонарно неблагополучних територіях допускається проведення систематичної вакцинації.

Для профілактики чуми дрібних жуйних тварин необхідно виконати наступні заходи:

• Не допускати ввезення тварин із не благополучних господарств і території та без відповідних супровідних ветеринарних документів;

• Господарі тварин повинні провести ідентифікацію всіх наявних сільськогосподарських тварин;

• Випас тварин та заготівлю кормів проводити в благополучній по чумі території;

• Недопускати контакт домашніх тварин з дикими;

• Підчас догляду за тваринами використовувати чистий спецодяг та взуття, систематично проводити очищення та дезінфекцію приміщень де утримуються тварини;

• При підозрі на захворювання тварин та наявності характерних ознак чуми терміново  повідомляйте про це державну службу ветеринарної медицини.

Бережіть себе та дбайте про своїх тварин!!!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь