Жденіївська селищна рада
Мукачівський район Закарпатська область

Воловецьке відділення Свалявського відділу ЗОЛЦ: Значення якості питної води для здоров’я людини

Дата: 12.07.2024 15:24
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

Значення якості питної води для здоров’я людини!

 

     Як відомо, стан організму людини залежить від повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води.  Вже давно вчені довели, що вода впливає на тривалість життя людини. В наш час питання якості питної води не втратило актуальності.

    Значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання.   Віруси і бактерії у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь.

    Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань.

    Для оцінки якості води в санітарній практиці користуються бактеріологічними показниками. Одним з показників бактеріального забруднення є  кишкова паличка. Відомо, що кишкова паличка у порівнянні з іншими мікробами найбільш стійка у зовнішньому середовищі. Саме ця властивість кишкової палички використовується в якості санітарно-бактеріологічного показника забруднення води.

   Водночас, коли йдеться про сільські території, здебільшого, забруднена нітратами та бактеріями вода — провина самих господарів. Передусім, нітрати є ознакою органічного забруднення водоносного горизонту — використання азотовмісних органічних добрив або  фекальне забруднення водоносного горизонту. Джерелом забруднення є вигрібні ями, негерметичні септики або ємності для збору рідких відходів, гноєсховища, місця утримання худоби тощо. Люди самі створили такі умови, адже це, як правило, приватна територія.

      Власникам шахтних колодязів рекомендується дотримуватись вимог санітарного законодавства, передбачених Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10 при їх облаштуванні та утриманні, а саме: колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами. Індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, тваринницьких майданчиків). Не рідше 1 разу на рік а також при підтопленні джерел водопостачання необхідно проводити чистку колодязя від замулювання,  намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведення дезінфекції.

Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини. В зв’язку  з цим рекомендуємо власникам колодязів  проводити санацію колодязів та аналізи води щороку .

 Для дезінфекції води в колодязях та проведення лабораторних досліджень води можна звертатися до Воловецького лабораторного відділення Свалявської філії ДУ «Закарпатський ОЦКПХМОЗУ» (при надзвичайних ситуаціях роботи проводяться безкоштовно, по заяві власників –на платній основі згідно укладених договорів та прейскуранту цін).

Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте. 

Завідуюча Воловецьким відділенням                                                                    Г.Г.Лазівська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь