Жденіївська селищна рада
Мукачівський район Закарпатська область

День Конституції України

Дата: 28.06.2024 09:27
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

Цього року Україна знову відзначає День Конституції в умовах воєнного стану через повномасштабне вторгнення Росії.

Основний Закон України - Конституцію України - було ухвалено 28 червня 1996 року. До цього Верховна Рада майже добу безперервно працювала над документом і о 9:18 ранку ухвалила його та ввела в дію.

Перед цим над новою Конституцією працювали 6 років. Цей процес розпочався після ухвалення Верховною Радою УРСР "Декларації про державний суверенітет України" 1990 року. У період з 1991-го по 1996-й комісії від Верховної Ради та Президента склали кілька проєктів Конституції. Їх довго обговорювали і доопрацьовували, оскільки деякі питання викликали багато протиріч. Наприклад, ті, що стосувалися державної символіки, статусу російської мови і Криму, влади і власності. Тоді ліві сили виступали за применшення ролі президентської влади, надання однакового статусу українській та російській мовам і збереження автономного статусу Криму. Праві - за президентську вертикаль, українську мову як єдину державну і ліквідацію автономії Криму.

Верховна Рада ухвалила Конституцію в ніч із 27 на 28 червня, за це проголосували 315 депутатів - дві третини від складу. У новому документі затверджували нову державну символіку, статус української мови як єдиної державної, а Крим визнавали автономною республікою у складі України. Відтоді Основний Закон України кілька разів змінювався. Хоча сама процедура зміни та доповнення документу доволі таки жорстка - наприклад, щоб внести якісь правки до розділів потрібно від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради.

Починаючи з 1996 року, коли було ухвалено Основний Закон, дата свята залишається незмінною - щороку День Конституції України відзначають 28 червня.

Вітаємо з визначним національним святом - Днем Конституції України! Нехай ця урочиста подія наповнює життєдайною силою, натхненням, спонукає до новаторських ідей, їхньої успішної реалізації у професійній діяльності. Бажаємо успіхів та плідної праці на благо українського народу!

У цей день щиросердно бажаємо добра і миру, міцного здоров’я й родинного затишку, стійкості та витримки – усім українцям і особливо нашим бійцям, які зі зброєю в руках зараз боронять кордони нашої країни, захищають усіх нас та наші родини, майбуття рідної України!

Бажає нашому народові і Вам особисто тільки перемоги, добра і злагоди. Треба ніколи не забувати, що ми, перш за все - люди. Нехай здійсняться всі надії та мрії!

З повагою селищний голова Василь Култан, депутати та члени виконкому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь