Мукачівське районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області рекомендує: СВЯТКУЙМО ПОМІРКОВАНО
СВЯТКУЙМО ПОМІРКОВАНО
Великдень особливе свято, традиційно вся родина збирається за святковим столом, на якому зазвичай велика кількість різноманітних страв. Однак досить часто забуваємо дотримуватись технології їх приготування, умов та термінів зберігання, що може призвести до різних негативних наслідків.
Щоб свято пройшло без нарікань Мукачівське районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області рекомендує дотримуватись простих але дієвих порад:
- набільш дієве правило - не купляйте харчові продукти з рук у приватних осіб, оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі або на ринках;
- уважно вивчайте маркування, перевірте терміни придатності до споживання, за найменших сумнівів щодо безпечності – не купляйте;
- не купляйте м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
- купуючи продукти на ринках, вимагати у продавця експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;
- дотримуйтесь температурного режиму при зберіганні продуктів (зазначені на упаковці), особливо тих, що швидко псуються;
- уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;
- дотримуйтесь технологій приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, рибних кулінарних виробів тощо;
- гарячою водою та миючими засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, використовуйте окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
- перед приготуванням або споживанням їжі не забувайте вимити руки, після розробки сирого м’яса, птиці, риби та використання яєць не забувайте вимити руки;
- не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти;
- зберігайте салати без заправки, особливо ті, які передбачають використання майонезу, заправляйте безпосередньо перед вживанням;
- пам'ятайте, що кондитерські вироби з масляним кремом зберігаються при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин;
- готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С;
- не використовувати для виготовлення страв, яйця домашньої водоплавної птиці;
- курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- свіжі фрукти, овочі та зелень необхідно ретельно промивати проточною водою;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх безпечності;
- не переїдайте, не вживайте надмірної кількості алкоголю та гострих закусок.
- не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії.
У випадку виявлення ознак харчового отруєння слід негайно звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу. Не займайтесь самолікуванням, воно небезпечне!
Дотримуючись вказаних порад, у вас буде можливість правильно обрати харчові продукти, належно приготувати страви на святковий стіл, а головне - убезпечити своє здоров'я та здоров'я своїх рідних та близьких.