A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жденіївська селищна рада
Мукачівський район Закарпатська область

19 лютого – День Державного герба України

Дата: 19.02.2024 08:12
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

19 лютого в Україні відзначається річниця затвердження тризуба як державного символа України

19 лютого 2024 року українці святкують 32-гу річницю встановлення державного символа України. Україна відзначає день Державного Герба України, як одного із трьох державних символів, нарівні з Державним Прапором України та Державним Гімном України.

Золотий Тризуб на синьому щиті , як державний символ України був обраний недаремно, адже він зв’язаний з нашою тисячолітньою державною, політичною i культурною історією. Він поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює свободолюбство та незалежність, уособлює нашу єдність, зв’язує між собою покоління українців. Для сучасного покоління українців Тризуб – це символ з великим змістом. Не даремно вважається, що у ньому зашифроване слово «Воля».

   Нехай Державний Герб несе волю народу до найшвидшої Перемоги та найкращої долі для України!   Ми пишаємось своїми національними символами, традиціями, культурою та людьми.

Шануймо наші державні символи, наші обереги, за які  гинули та гинуть кращі сини і доньки української землі.

 Нехай Державний Герб несе волю народу до найшвидшої  Перемоги та найкращої долі для України!  

Історія тризуба як українського герба

24 червня 1991 року був оголошений конкурс на створення Державного герба. Журі розглянули кілька сотень варіантів, серед них більшість містила різні зображення тризуба. У конкурсі перемогла робота історика-геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького в стилі князя Володимира, адже саме він об'єднав українські землі.

Саме 19 лютого 1992 року Верховною Радою України було затверджено тризуб як Малий герб України. Він визначений як головний елемент великого Державного Герба України.

Герб є одним з головних символів нашої країни, він відображає героїчне минуле та її багату культурну спадщину, уособлює єдність українців та прагнення жити в злагоді. 

У нашого тризуба тисячолітня історія. Ще в давні часи тризуб був знаком Рюриковичів, пізніше він став гербом УНР, як символ соборності українських земель. 

У XX столітті тризуб уособлював боротьбу українців за волю та незалежність. СРСР суворо забороняв цей знак. 

Обравши знак Володимира Великого за національний символ, українці затвердили існування свого прадавнього коріння та його чітке історичне правонаступництво наших державних утворень. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь