A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жденіївська селищна рада
Мукачівський район Закарпатська область

Профілактика отруєння бджіл

Дата: 28.03.2023 09:30
Кількість переглядів: 106

Профілактика отруєння бджіл

Весняне сонечко пригріває сильніше, настає час обробок сільськогосподарських посівів. З метою недопущення масового отруєння бджіл, яке в основному спостерігається у весняно-літній  період, та може бути пов’язане із використанням засобів захисту рослин, Мукачівське районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує.

 Отруєння бджіл у більшості випадків відбувається через несвоєчасне та неповне інформування пасічників про час, місце, характер хімічних обробок полів та необхідні обмеження з боку організацій, що проводять таку роботу, порушення ними правил застосування пестицидів, безконтрольне використання небезпечних для бджіл препаратів, недотримання встановлених регламентів та санітарних норм, правил транспортування, зберігання, торгівлі,однак і пасічники, котрі розміщують пасіки на присадибних ділянках, прибувають на кочівлю та не повідомляють про це органи місцевого самоврядування, не забезпечують в достатній кількості пасіки відповідним обладнанням для ізоляції вильоту бджіл з вулика або несвоєчасним вивезенням бджолиних сімей у безпечне місце, збільшують ймовірність загибелі бджіл.

Для недопущення отруєння бджіл потрібно виконувати наступні рекомендації

1. використовувати лише дозволені, зареєстровані та включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів засоби захисту рослин;

2. засоби захисту використовувати лише згідно регламентів (інструкції) використання вказаних виробником;

3. завчасно за три доби до запланованого застосування засобів захисту повідомляти органи місцевого самоврядування, шляхом надання повідомлення. Якщо територія, на якій планується застосовування засобів захисту рослин, знаходиться на адміністративній території двох чи більше органів місцевого самоврядування (з урахуванням відстані 10 км. від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин), завчасне повідомлення подається до всіх таких органів місцевого самоврядування.

 Повідомлення повинно містити таку інформацію:

-  дата і час початку робіт із застосування засобів захисту рослин;

- територія майбутнього застосування засобів захисту рослин (площа (га), кадастровий номер (за наявності), місце знаходження ділянки тощо);

- назва препарату, діючі речовини та клас небезпеки запланованих до застосування засобів захисту рослин;

- спосіб (метод) застосування засобів захисту рослин;

- терміни ізоляції бджолиних сімей відповідно до класу небезпеки засобів захисту рослин;

- прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) для фізичних осіб або повне найменування для суб’єктів господарювання;

-  дані для зв’язку з фізичними особами та суб’єктами господарювання (номер телефону та адреса електронної пошти);

- відомості про сільськогосподарську культуру, що обробляється засобами захисту рослин.

Повідомлення доводять до пасічників шляхом його розміщення на офіційній інтернет-сторінці органів місцевого самоврядування, в засобах масової інформації, оголошення по радіо та/або телебаченню місцевого рівня, або надсилання повідомлення на телефон чи на електронну адресу, зазначені під час реєстрації пасіки. Повідомлення про використання засобів захисту рослин подається кожного разу в разі їх використання.

4. усі роботи із засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках, при   швидкості  вітру  до  4 м/с. Як виняток, допускається проведення обробок удень у похмурі та прохолодні денні години з температурою навколишнього повітря нижче +10 °C.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м,  при штанговому  -  300  м.У період проведення обробок пестицидами у радіусі 200м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Заборонено обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

5. на період обробки власник пасіки повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін (не більше ніж 12 годин), передбачений обмеженнями в разі застосування засобів захисту рослин. Під час застосування засобів захисту рослин в умовах закритого ґрунту обробку проводять увечері після закінчення льоту бджіл або бджіл ізолюють у вуликах на строк, передбачений обмеженнями щодо застосування засобів захисту рослин.

6. до роботи із засобами захисту рослин допускаються особи, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідне посвідчення та допуск до роботи з пестицидами,  а також наряд на виконання відповідних робіт по захисту рослин.

Будьмо відповідальними, адже дотримання простих правил, законодавства та  взаємоповага, несе користь, вигоду обом сторонам та позбавляє від небажаних наслідків.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь