A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жденіївська селищна рада
Мукачівський район Закарпатська область

Безоплатна правова допомога для людей з інвалідністю

Дата: 10.01.2023 09:00
Кількість переглядів: 117

Фото без описуhttps://rada.info/upload/users_files/04349366/f93bf9047f7d6da9fe1ef42d2de838d7.docx

Безоплатна правова допомога для людей з інвалідністю

На сьогодні, в Україні налічується понад 4 млн. осіб з інвалідністю, які доволі часто внаслідок своєї інвалідності стають об’єктом шахрайських дій, потрапляють у проблемні правові ситуації та, відповідно, звертаються до системи БПД та суду за захистом своїх прав. Значна кількість людей з інвалідністю не може самостійно здійснити ефективний захист своїх прав та інтересів у органах влади та суді. Таким чином, майже вся комунікація з органами влади та судовими інстанціями здійснюється виключно шляхом залучення законних представників та адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу.

Держава гарантує людям з інвалідністю право на безоплатну правову допомогу. Зокрема, безоплатна первинна правова допомога передбачає:   надання правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань;
складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних); надання допомоги в доступі до вторинної правової допомоги.

Особам з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, яка призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (з 1 грудня 2022 року -4186 грн.), гарантовано право на безоплатну вторинну правову допомогу. А це такі правові послуги: захист; представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Звернутися за безоплатною вторинною правовою допомогою громадяни з інвалідністю можуть до Воловецького бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою:89100, Закарпатська обл., Мукачівський р-н, смт.Воловець, вул..Карпатська,31; тел. (03136)22-0-60,  . У разі потреби працівники системи БПД можуть надавати безоплатну правову допомогу громадянам із інвалідністю за місцем їх  проживання чи перебування.

Звернення, що стосуються осіб з інвалідністю, яких суд визнав  недієздатними або дієздатність яких обмежена, подають їх опікуни чи піклувальники за місцем фактичного проживання таких осіб або їх опікунів або піклувальників незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи.

Поряд зі зверненням про надання безоплатної вторинної правової допомоги людина з інвалідністю або її законний представник подають:

● паспорт або інший документ, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті) такої особи та/або її представника, опікуна, піклувальника;
● пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності;
● довідку про розмір пенсії або довідка про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії за останній місяць, що передує даті звернення.

Воловецьке бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь