A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жденіївська селищна рада
Мукачівський район Закарпатська область

Місцеві бюджети Закарпатської області у 2023 році отримають з держбюджету понад 2 млрд грн базової дотації

Дата: 19.12.2022 09:42
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

Місцеві бюджети Закарпатської області у 2023 році отримають з держбюджету понад 2 млрд грн базової дотації

15 грудня затверджено обласний бюджет Закарпатської області на 2023 рік. Також зараз активно розглядаються та затверджуються бюджети територіальних громад. Які основні показники запланованих місцевих бюджетів області на наступний рік в частині міжбюджетних трансфертів – розповідає Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань Асоціації міст України в Закарпатській області.

На початку листопада був прийнятий Закон про Державний бюджет України на 2023 рік, яким затверджуються, в тому числі, основні міжбюджетні трансферти. Для місцевих бюджетів Закарпатської області затверджена базова дотація в загальному обсязі 2088,6 млн грн, з яких 184,8 млн грн – для обласного бюджету, 1903,8 млн грн – для бюджетів територіальних громад. Для обласного бюджету базова дотація зменшилась на 34% відносно поточного року, тоді як для територіальних громад навпаки зросла – на 47%. Базову дотацію на наступний рік розраховано для 57 територіальних громад. Для Перечинської, Мукачівської, Оноківської, Холмківської, Ужгородської і Чопської територіальних громад затверджена реверсна дотація, тобто вилучення коштів до держбюджету, в загальному обсязі 711,3 млн грн, що в 3,8 рази більше цього року. І тільки Тячівська територіальна громада попадає в так зване «вікно» по середньому показнику надходжень ПДФО на 1 жителя, та не має ні базової, ні реверсної дотації.

Такі суттєві зміни в обсягах дотацій зумовлені в основному різким збільшенням надходжень ПДФО у цьому році за рахунок зростання загального грошового забезпечення військових.

Особливістю цього разу стало те, що Державний бюджет на 2023 рік прийнято без розподілу освітньої субвенції. Законом Про Держбюджет на 2023 рік передбачено, що розподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетами буде здійснено Кабінетом Міністрів України. Тому деякі місцеві бюджети вже затвердили без врахування освітньої субвенції, проєкт розподілу якої громади отримали тільки на днях. Відповідно до проєкту для Закарпаття розподілено майже 3,9 млрд грн освітньої субвенції, на 17% менше цьогорічного обсягу, що суттєво впливає на планування видатків на освіту на наступний рік.

Закарпатське РВ АМУ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь