КАРАНТИННА ХВОРОБА- РАК КАРТОПЛІ
КАРАНТИННА ХВОРОБА- РАК КАРТОПЛІ Зараз йде збір урожаю картоплі. На присадибних ділянках у нашому районі можуть бути виявлені зараження картоплі раком-карантинною хворобою. Рак картоплі виявляється як нарости на бульбах,у ранній фазі розвитку зараження поширюється по всій поверхні. Пізніше ракові нарости з'являються переважно навколо вічок. Рак бульби викликає стійкий грибок, спори якого активізуються при вологій і теплій – плюс 15 градусів і більше – погоді. Цикл розвитку гриба триває 10-12 днів. За вегетаційний період гриб може дати кілька поколінь. Втрати врожаю при цьому можуть становити до 80%. Якщо на ділянці виявлено хвору бульбу, необхідно повідомити про це в управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області. Картоплю, хвору на рак, ні в якому разі не можна вживати в їжу,ані на корм худобі в сирому вигляді, оскільки рак бульби розноситься з гноєм. Спочиваючі спори, пройшовши через травну систему тварин, залишаються життєздатними. Зимові спори в картоплинах гинуть тільки після години кип’ятіння при 100 °C.
Інфіковані бульби краще знищити: наука поки не дала остаточної відповіді на питання про їх нешкідливість для людей і тварин.Уражені раком кущі разом з бульбами і бадиллям рекомендують спалювати або скидати в яму глибиною не менше метра і засипають хлорним вапном (як варіант – заливають формаліном або гасом). Основним джерелом інфекції раку картоплі є уражені бульби і заражений ґрунт. До овочів можуть прилипати грудочки землі, в якій є спочиваючі спори. Сільськогосподарський інвентар, тара, у якій зберігали або транспортували бульби із заражених ділянок, також можуть бути джерелом поширення збудника хворби.Зафіксовано занесення раку картоплі на нові ділянки з паводковою водою.
Особливо інтенсивно хвороба розвивається на присадибних ділянках, де нагромадженню патогена сприяє постійне вирощування картоплі.
Щоб уникнути зараження ділянки, необхідно:• дотримуватися правил сівозміни та садити картоплю на одному і тому ж місці не частіше, ніж один раз в 3-4 роки;• не висаджувати поряд з картопляними грядками інші культури родини пасльонових;• ретельно виполювати родини сімейства пасльонових навколо картопляного поля;• не купувати посадковий матеріал і гній з карантинних зон; використовувати посадковий матеріал стійких до раку сортів картоплі.
Спеціаліст відділу карантину карантину рослин
управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби уЗакарпатській області Марія ГАФИНЕЦЬ