A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жденіївська селищна рада
Мукачівський район Закарпатська область

Борщівник Сосновського – небезпечний контактний і дихальний алерген

Дата: 25.05.2022 14:55
Кількість переглядів: 210

Пам´ятаймо! Борщівник Сосновського – небезпечний контактний і дихальний алерген

 Це багаторічна отруйна рослина, родини зонтичні з 2-5 річним циклом розвитку, висотою до 2-х метрів, а то й більше. Росте переважно на добре зволожених ґрунтах (береги річок, каналів та біля автошляхів).

Рослина відноситься до контактних і дихальних алергенів. Коли сік рослини потрапляє на шкіру, то через декілька годин, а то й днів вона червоніє. При сильних опіках піднімається температура, починається лихоманка, з'являються виразки. Після лікування на їх місці залишаються темні плями. Можливі і смертельні випадки після контакту з борщівником. Особливо, якщо вражаються рот чи гортань. Найчастіше від борщівника страждають діти

Як боротися з борщівником? Систематичне, на протязі повного циклу розвитку рослин борщівника Сосновського, ручне і механічне зрізування цвітучих рослин на початку цвітіння з наступним спалюванням. Цю операцію застосовують щодо рослин, які викинули зонтики і починають цвісти аби запобігти поширенню його насінням. Весною на початку відростання рослин – зрізування основного кореня на глибині 8-12 см , та багаторазове скошування відростаючого листя до початку цвітіння (скошене бадилля після висихання слід спалити). Так як бур'ян викликає опіки шкіри при контакті з рослиною, скошування потрібно проводити в захисному спорядженні.

На узбіччях доріг, берегах річок і інших не угіддях на початку відростання рослин слід обприскувати гербіцидами суцільної дії, які дозволені для використання на території України. Якщо ж взятися за боротьбу з цим бур'яном всередині вегетації, то краще його скосити, а гербіцидом обробити листя, що залишилось, і додатково залити розчин препарату в порожнисту трубку стебла.

Коли рослина росте на узбіччі дороги, то обробку можна зробити суцільно. А якщо борщівник поселився серед культурних рослин, то їх треба захистити від попадання на них препарату. І, звісно, при обробці дотримуватися правил техніки безпеки.

   Також для боротьби можна застосовувати накривні матеріали, що затінюють і таким чином не допускають проростання і росту рослин. Накривним матеріалом слугує чорна поліетиленова плівка або агроволокно.

Згідно ст.18., ч.2. Закону України „Про захист рослин” – підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов’язані у сфері захисту рослин своєчасно проводити комплекс профілактичних і винищувальних заходів щодо боротьби з шкідниками, хворобами і бур'янами.

Тому кожен з нас повинен бодай біля свого будинку, на присадибній ділянці чи в місцях відпочинку вжити заходів боротьби з борщівником.

 

Спеціалісти Держпродспоживслужби                      Л.Пукман

в Закарпатській області                                                Н.Созанська

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь