A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жденіївська селищна рада
Мукачівський район Закарпатська область

Правильна підготовка картоплі до посадки – запорука доброго врожаю

Дата: 14.04.2022 12:59
Кількість переглядів: 202

Правильна підготовка картоплі до посадки – запорука доброго врожаю

 

   Підготовка насіннєвого матеріалу картоплі включає: сортування, калібрування, теплове обігрівання (пророщування), протруєння. При посадці картоплі слід віддавати перевагу районованим сортам з високим потенціалом адаптивності, стійким проти найпоширеніших і найнебезпечніших у регіоні хворобам і шкідникам. Починати треба з перебирання бульб. При цьому слід відібрати всі неповноцінні бульби – уражені сухими або мокрими гнилями, паршею та іншими хворобами, а також занадто дрібні. Якщо для посадки використовувати дрібні бульби, то з них виросте мало стебел і урожай буде невеликим, якщо садити занадто великою то надземна частина буде розвиватися швидше ніж коріння. А коли запас харчування в бульбі закінчиться коренева система не зможе забезпечувати харчуванням  надземну частину. При цьому розвиток рослини призупиниться до тих пір поки не підросте  коренева система . Тому повноцінні,придатні до посадки бульби потрібно розділити на три фракції: дрібні (масою 30-50 г), середні (масою 50-75 г) і великі (масою 76-90 г). Кращий посадковий матеріал  – здорові бульби середніх розмірів.

   Після сортування та калібрування для прискорення процесу проростання проводять теплове обігрівання протягом не менше ніж  14 днів, що сприяє утворенню паростків, а відповідно появі більш раннього врожаю. Бульби картоплі пророщують в умовах природної вентиляції. . Висаджувати картоплю треба тільки в прогрітий грунт із температурою не нижче 5 градусів.

   Перед садінням або під час садіння картоплю протруюють. На поверхні бульб є патогени фітофторозу, ризоктоніозу, фомозу, сухої гнилі та інших хвороб. Бульби швидко перезаражуються під час сортування. Тому фунгіциди, що наносять на поверхню бульб, є своєрідним захисним екраном проти шкодочинних організмів. Протруювання зменшує кількість патогенів уп’ятеро-всемеро. Передпосівна обробка бульб протруйниками значно полегшує захист картоплі від шкідників (в першу чергу ґрунтових) та хвороб під час вегетації. Протруєння, перш за все захищає картоплю від колорадського жука,  а також від пошкодження ґрунтовими шкідниками (дротяники, личинки хрущів), боротьба з якими під час вегетації значно утруднена. Особливу увагу слід приділити при посадці картоплі після багаторічних трав, де чисельність ґрунтових шкідників може бути високою. Комплексні протруйники захищають картоплю також від хвороб (ризоктоніоз, парша, альтернаріоз).  Протруюють бульби за 1-3 дні до садіння або з садінням. Для роздрібного продажу населенню для обробки бульб перед посадкою дозволене використання препаратів: актара, антіжук-Гідро, армада, Ін Сет, корунд, магнум Дуо, матадор Макс, нупрід, табу, тирана, тексіо Велум у рекомендованих нормах, що вказані на упаковках.

  При виборі протруйника важливо враховувати строки збирання картоплі. Для ранніх сортів вибирають тільки засоби з періодом захисної дії до 30 днів.

   При роботі з пестицидами слід дотримуватись правил техніки безпеки, користуватись засобами індивідуального захисту.

   Також слід дотримуватися сівозміни (для запобігання нагромадження в ґрунті  збудників різних хвороб та шкідників). Кращими попередниками для картоплі є озимі зернові, зернобобові, ці культури не мають спільних з картоплею хвороб, що значно зменшує нагромадження інфекції в ґрунті. Не менш важливими факторами є внесення збалансованих доз мінеральних та органічних добрив, а також застосування  системи обробітку ґрунту, яка повинна сприяти забезпеченню розпушеності, доброї аерації, достатньої вологості орного шару та знищенню бур’янів, що в свою чергу підвищить стійкість рослин до хвороб та шкідників.

Спеціалісти Держпродспоживслужби

в Закарпатські області                                   Л.В.Пукман

                                                                        Н.П.Созанська

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь