A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жденіївська селищна рада
Мукачівський район Закарпатська область

Не паліть траву!

Дата: 28.05.2021 14:26
Кількість переглядів: 3702

Не паліть траву!
Шкідлива звичка спалювати сухі залишки рослинності є однією з бід нашої країни. Чи то люди вважають, що попіл від спаленої рослинності збагачує грунт, чи то для забави, чи то через людську недбалість, але щороку навесні та восени, наша країна у вогні та диму.

Тож поміркуймо про наслідки спалювання сухої трави та залишків рослинності.

- Гинуть тварини. Від вбивчої сили червоного півня, пущеного рукою людини, гинуть зайці, птахи, дрібні гризуни, їжачки та інші живі істоти.

- Гинуть рослини. Горить не лише те, що відмерло восени. Знищується насіння однорічних та дворічних трав. Вогонь частково або повністю знищує кореневу систему та гілля багаторічних рослин. Серед знищених видів - багато рідкісних рослин або лікарських трав, рослин-медоносів, чагарників, кущів, які є поживою для звірів та птахів. На згарищі значно збіднюється видовий склад місцевої флори.

- Збіднюється склад ґрунту. Рука палія нищить родючий чорнозем, випалюючи найцінніший гумус, внаслідок чого погіршується якість ґрунту і знижується родючість. На утворення 1 см родючого шару необхідно близько 100 років. Знищуються корисні мікроорганізми, що населяють ґрунт, які не скоро відновляться у випаленій землі.

- Забруднення атмосфери і небезпека для здоров’я людини. При згоранні утворюються сполуки з канцерогенними властивостями, у повітря виділяється багато небезпечних для здоров’я людини речовин. Основною складовою диму є хімічно активна й небезпечна для людини сполука - чадний газ. Він дуже легко зв'язує гемоглобін крові, блокує доставку кисню до тканин, внаслідок чого виникає задуха та киснева недостатність, в першу чергу, головного мозку. Часто до вогню потрапляє пластик, що при згоранні виділяє не менше 75 високотоксичних речовин, в тому числі і діоксини.

- Загроза виникнення лісових пожеж. Вогонь спалює суху траву і полезахисні смуги. По них вогонь без перепон прямує до лісових масивів, іноді й мінералізовані смуги не можуть йому перешкодити. Палаючі частинки перелітають на відстань 20-50 метрів, створюючи нові осередки лісової пожежі. Лише один відсоток пожеж у природному середовищі виникає внаслідок прямих ударів блискавки, самозаймистість торфу, вугілля. Решта - наслідок людської необережності та недбалості.

Тож, надзвичайники нагадують, що спалювання сухої трави - це порушення закону. Порушника чекають такі штрафи:

- за самовільне випалювання рослинності або її залишків: для населення - до 3060-5100 грн, для посадовців - до 15300-20400 грн;

- за підпал трави природно-заповідного фонду: для громадян - до 6120-12240 грн, для чиновників - до 21420-30600 грн;

- за забруднення атмосферного повітря - до 30600-61200 грн, або обмеження волі до трьох років;

- за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу - до 91800-153000 грн, або обмеження волі на строк від 2 до 5 років;

- за порушення пожежної безпеки в лісах: для населення - до 1530-4590 грн, для посадовців - 4590-15300 грн;

- за забруднення повітря шкідливими випарами - до 30600-61200 гривень;

- за пошкодження рослинного покриву - до 91080-153000 гривень.
Дотримуйтесь правил пожежної безпеки і бережіть природу!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь